Getting a good education is more important today than ever before. It is the best thing you can do to build a better future for your children and yourself.
Most children in Canada attend public schools. Public schools are completely founded by governments through tax (税收) income. Boys and girls attend the same school and share the same courses and classes. Schooling in Canada is provided in English and in French.
The rest of Canadian children attend private schools，which are supported mainly by fees (费) paid directly by parents. Some private schools enroll (招收) only boys or girls.
By law，children must attend school from age 5 to 16.Children are usually in school between 8：30 or 9：00 a．m.，and 3：00 or 4：00 p．m.Monday through Friday，from September to the middle of June. There are several different levels in the Canadian education system. The first is called Elementary Schools. In most provinces Elementary Schools include Kindergarten through Grade 7 or 8.
From Grade 8 or 9 through 12 or 13，children go to Secondary School or High School. High School students must take certain courses for several years，such as English or French and mathematics. Some courses help students get a job after they graduate from school. Other courses prepare students for college or university. In Canada，teenagers usually make these choices for themselves，with the advice of their teachers，guidance counselor (指导教师) and parents.
Schools usually offer extra activities at the end of the normal school day. These include sports，games，music and clubs.
Most elementary and high schools encourage parents to take part in school activities. Parents' nights are organized from time to time. These are chances for parents to discuss their children's progress with teachers. You may wish to bring a friend with you. After graduating from high school，many young adults continue their studies through postsecondary education.
1.According to the passage，students in Canada can get education for free in ________.
A．private schools B．universities
C．public schools D．community (社区) college
2.Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A．Most high school students choose their courses against their wills.
B．The students do their afterclass activities all the afternoon.
C．Parents are allowed to take part in school activities in the morning.
D．If you don't send your fiveyearold child to school in Canada—you break the law in Canada.
3.Which of the following is NOT true according to the passage?
A．There are only boys in some private schools.
B．There are only boys in some public schools.
C．There are both boys and girls in some private schools.
D．There are both boys and girls in all public schools.
4.We can tell that from the middle of June to August，the students in Canada are ________.
A．on school holidays
D．preparing for the final examination
1.1】答案 C [细节理解题。第二段讲述了public schools，是由政府投资建立的；第三段讲述了private schools，学校资金由学生家长直接提供。public schools与private schools对应，所以判断public schools是免费的。]
2.1】答案 D [推理判断题。由第五段最后“teenagers usually make these choices for themselves”可知A项错误；由第四段可知学校一般在下午3：30或4：00放学，结合第六段“offer extra activities at the end of the normal school day”可知B项错误；由最后一段“Parents' nights are organized from time to time”可知C项错误；由第四段开头“By law，children must attend school from age 5 to 16”可知D项正确。]
3.1】答案 B [细节理解题。第二段讲到在国立学校男女生在同一个班上课；第三段讲到有些私立学校只招收男生或女生，但有些是既有男生又有女生。所以B项有些国立学校只有男生是错误的。]
4.1】答案 A [推理判断题。根据第四段第二句话可知，从9月至6月中旬学生在校，所以6月中旬至8月应该是假期。]